Knopen naar km/u

© omrekenen.org

Veel voorkomende omrekeningen

knkm/u
1 kt1,85 km/u
10 kt18,52 km/u
20 kt37,04 km/u
50 kt92,60 km/u
100 kt185,20 km/u
250 kt463,00 km/u
500 kt926,00 km/u
750 kt1.389,00 km/u
1.000 kt1.852,00 km/u

Knopen naar kilometer per uur omrekenen

Knopen is een eenheid die staat voor een bepaalde snelheid. De eenheid knopen is niet enkel de afstand zoals bij kilometers, waarbij het zo is dat het aantal kilometers de afstand is en het aantal kilometers per uur de snelheid. Knopen is op zichzelf al een snelheid. De eenheid van afstand die zich in de snelheid van knopen bevindt is de hoeveelheid zeemijl. Deze eenheden worden dan ook veel gebruikt op het water, bijvoorbeeld in de scheepvaart. Verder worden deze eenheden ook veel gebruikt in de gemotoriseerde luchtvaart. Een zeemijl is om precies te zijn 1852 meter. Je kunt de hoeveelheid knopen naar de hoeveelheid kilometer per uur dus berekenen door je te houden aan de regel dat 1 knoop een snelheid is van 1852 kilometer per uur.

Waar komen knopen vandaan?

Knopen worden al jarenlang gebruikt om een bepaalde snelheid mee te berekenen of uit te drukken. De eenheid wordt zoals gezegd vooral veel gebruikt in de scheepvaart. De bestuurder van de boot moet dan nog wel eens de nodige snelheid aangeven of aflezen in knopen. Ook wordt bijvoorbeeld de afstand die gevaren moet worden of al gevaren is wel eens uitgedrukt in mijlen. De knopen komen in principe dus van de zeemijl, maar de eenheid wordt in de laatste jaren ook steeds meer gebruikt in de gemotoriseerde luchtvaart.

Hoe is de eenheid knopen ontstaan?

De eenheid knopen is ontstaan op een erg oude manier. Vroeger toen de snelheden van boten namelijk niet eenvoudig waren af te lezen moest men deze zelf berekenen. Dit werd gedaan door aan iets van hout, zoals een dunne plank of een kleine blok in het water te gooien. Aan het stuk hout zat een stuk relatief stevig, maar ook niet al te dik touw. Al varend werd dit blok hout in het water gegooid met de touw eraan, waardoor de houtblok naar de bodem zakte en het touw, dat opgerold was, steeds meer begon uit te rollen. Vervolgens werd er gekeken naar de lengte van het stuk touw dat volledig uitgerold was. Door daarbij te kijken hoelang de meting duurde kon er een snelheid berekenen. Later werd er voor de afstand tussen 2 knopen een standaard getal vastgesteld.