Mm naar inch

© omrekenen.org

Veel voorkomende omrekeningen

MmInch
1 mm0,04 inch
10 mm0,39 inch
20 mm0,79 inch
50 mm1,97 inch
100 mm3,94 inch
250 mm9,84 inch
500 mm19,69 inch
750 mm29,53 inch
1.000 mm39,37 inch

Mm naar inch omrekenen

Wil je omrekenen van mm naar inch? Ben je toevallig bezig met een meetkundig karwei en staan de maten alleen in inches aangegeven? Dan kun je het hier gemakkelijk omrekenen. Het werkt bijna automatisch: je vult in hoeveel millimeter het is en je ziet meteen wat het omgerekend naar inches is. Met deze calculator bij de hand is het onnodig om allerlei ingewikkelde berekeningen te maken, het is nu maar secondenwerk. Om van mm naar inch om te rekenen deel je het aantal mm door 25,4 om op het aantal inch uit te komen. Bij deze tool voer je het aantal mm in, je drukt op enter en voilà!

Oorsprong van de inch

De inch is van nature een Engelse eenheid, maar oospronkelijk waren het de Romeinen die het introduceerden. De Romeinse uncia (zo’n tweeënhalve centimeter) werd overgenomen door de Angelsaksen. Zij spraken het uit als inch. De eenheid heeft te maken met de breedte van het bovenste kootje van de duim van een volwassen man. Omdat men vroeger nog niet in basiseenheden mat (zoals de meter en de kilo, deze zijn pas door Napoleon ingevoerd), mat men met lichaamsdelen. Deze waren overal ongeveer gelijk, zodoende kon men wel op een redelijk universele manier meten.

Waar wordt de inch gebruikt?

Er zijn twee landen op de wereld waar de inch (nog) gebruikt wordt. Dit zijn de Verenigde Staten van Amerika en Groot-Brittanië. In 1958 werd in deze twee naties vastgesteld dat de inch een officiële lengte-eenheid was, dit werd opgeschreven in de Imperial Units. Daar stelde men de inch ook vast op 25,4 mm. Twaalf inches vormen samen een foot )304,8 mm).

De inch in de wetenschap

Omdat de inch niet een universeel gebruikte eenheid is, wordt hij ook niet wetenschappelijk erkend. Het is dus ook geen SI-eenheid, daarom wordt het ook niet aangeraden om de inch wetenschappelijk te gebruiken. Omrekenen van mm naar inch is daarentegen wel vaak nodig, vooral omdat de inch in niet-wetenschappelijke kringen en zaken wel vaak wordt gebruikt.

Hedendaags gebruik

Tegenwoordig wordt de inch buiten de Verenigde Staten en Groot-Brittannië niet zo vaak meer gebruikt. Wel kom je hem nog tegen in de bouw en de industrie. Ook tref je hem aan bij beeldschermen van computers, laptops en mobiele telefoons. De diameters van grammofoonplaten en harde schijven wordt dikwijls weergegeven in inches. Daarnaast wordt hij natuurlijk nog steeds volop in de VS en Engeland gebruikt.